FJÄRDE GENERATIONEN

Historia

AB Björkhaga Plantskola grundades 1937 av Gustaf Svensson. Plantskolan låg då inne i samhället Veberöd och man odlade i huvudsak bärbuskar och fruktträd. Plantskolan flyttade ut från byn till sin nuvarande plats 1950, men minnet lever kvar i vägarna i Veberöd som fick namnen Björkhaga-, Planterings- och Ympningsvägen.

År 1963 tog generation nummer två över plantskolan efter Gustafs hastiga bortgång. Bara 20 år gammal lämnade Bo-Göran Svensson sin lärlingsutbildning i Tyskland och axlade ensam ansvaret för företaget. Bo-Göran ändrade inriktningen på verksamheten och började odla häck- och landskapsväxter genom egen förökning, både med hjälp av frö och sticklingar.

1999 var det dags för den tredje generationen Svensson att driva familjeföretaget vidare. Efter ekonomistudier, tre års lärlingsutbildning i Tyskland och några år som chef för odlingen på Björkhaga tog Patrick steget fullt ut och tog över företaget efter sin far. Patrick har utvecklat verksamheten vidare och i dagsläget odlar Björkhaga Plantskola förutom barrotade häck- och landskapsväxter även träd och buskar i kruka.

Den fjärde generationen Svensson, Sofie och Gustaf, är båda styrelseledamöter i AB Björkhaga Plantskola. Gustaf avslutade sin lärlingsutbildning i Tyskland 2019 och jobbar sen dess i företaget. Framtiden får utvisa om det blir en fjärde generation Svensson som för familjetraditionen vidare.

Gustaf Svensson

Bo-Göran Svensson

Patrick Svensson

Gustaf & Sofie Svensson